
Bron 1.

Bron 2.

Bron 3.
Uit deze inschrijvingen blijkt dat de functie van “tiendheffer van de parochie H. Nicolaas te Heythuysen” drie opeenvolgende generaties in onze familie is geweest, bij de personen die in het eerste schema staan weergegeven.
Ik heb hierover navraag gedaan bij het parochiebureau van de H. Nicolaas. Bij de parochie zijn geen archieven of overzichtsregisters meer aanwezig uit die periode. Bron 4.
Het oude archief van de parochie H. Nicolaas wordt bewaard bij het Gemeentearchief (Streekarchief) van Roermond. Dit archief heb ik onderzocht op informatie over de tiendheffing met archiefmedewerkster Lian Geuns.
Conclusie is dat er geen tiendregisters van Heythuysen bewaard zijn gebleven. Ze waren er waarschijnlijk wel, want Lian Geuns weet dat er van andere parochies wel tiendregisters in het Gemeentearchief aanwezig zijn. Helaas van Heythuysen niet. Bron 5.
Het feit dat drie opeenvolgende generaties van één familie tiendheffer zijn voor de parochie is eigenlijk wel logisch.
Het tiendrecht kon op twee manieren worden uitgeoefend.
Ten eerste doordat de kerk het tiendrecht verpachtte aan de hoogstbiedende. De parochie was dan van de inning af en ontving gewoon een vaste pacht. De pachter van het tiendrecht moest maar zorgen dat hij de tienden inde. Bij goede oogsten was er dan voor de pachter een meevaller, bij slechte oogsten een tegenvaller. Dat was dan zijn ondernemersrisico.
De tweede vorm was dat de tiendheffer daadwerkelijk in opdracht van de parochie, voor de parochie de tienden ging innen op de velden, bij de tiendplichtigen.
Voor beide vormen was het erg belangrijk dat de tiendheffer precies wist welke percelen (en bijbehorende eigenaren of pachters) tiendplichtig waren. En dan is het logisch dat de zoon deze kennis bijna automatisch meekrijgt van zijn vader. Zij wisten precies waar alle percelen lagen en wie er tiend moest betalen. En zo bleef de functie van tiendheffer dus logischerwijze binnen de familie.
Omdat de tiendheffers Reijnders door de parochie beëdigd waren is het het meest waarschijnlijk dat onze voorvaders inden voor de parochie, en niet voor eigen rekening als pachter van het tiendrecht. Bron 6.
Omdat er uit het archiefonderzoek geen aanvullende informatie is gekomen heb ik met de beschikbare informatie een zo goed mogelijke reconstructie gemaakt van die periode:
(52 jaar oud), dus gedurende een periode van 27 jaar. Wellicht is hij als eerste tiendheffer in de familie op latere leeftijd gestart/gevraagd, en is de periode dat hij tiendheffer was wat korter dan 27 jaar geweest. Dat is niet meer aan te tonen.
ca 4 jaar tiendheffer zijn geweest, in de periode 1741 tot 1745. Hij was immers het laatste half jaar ook nog ernstig ziek.
Persoon:
Henricus Engels alias Reijnders (1660-1726)
Wijnandus Reijners (1687-1731)
Henricus Reijners (1716-1746)
Tiendheffer in de periode:
1685 - 1712, gedurende 27 jaar.
1712 – 1727, gedurende 15 jaar.
1741 – 1745, gedurende 4 jaar.
Publicatie: "Drie generaties tiendheffers in één familie".
Aan dit onderwerp is in "Dagblad De Limburger" op 14 juli 2021 aandacht besteed. Pieter Knippenberg (Heemkundevereniging Heitze) heeft hierover een artikel geschreven, met als basis mijn webpublicatie.
Bronnen
1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Tiende
2. R.K. parochie H. Nicolaas te Heythuysen, klapper op de overlijdensaktes, 1727-1780, inv. nr. 218, met vertaling der
akten, pag. 9 /Genver, Limburg, Heythuysen, archief-ID 991709, begraven, filmpag. 10.
3. R.K. parochie H. Nicolaas te Heythuysen, klapper op de overlijdensaktes, 1727-1780, inv. nr. 218, met vertaling der
akten, pag. 119/ Genver, Limburg, Heythuysen, archief-ID 991709, begraven, filmpag. 118.
4. E-mail van het Bureau van de R.K. parochie H. Nicolaas te Heythuysen, de heer Jacques Beelen, 6-9-2017.
5. Streekarchief Roermond, oud archief van de parochie H. Nicolaas te Heythuysen.
6. E-mailwisseling met Jan Hanssen te Baarlo over de tiendheffers van de familie Reijnders, 10-9-2017.