Wie is de naamgever van onze familienaam?

Wie is de naamgever van onze familienaam?

In de vorige paragraaf hebben we gezien dat vanaf 1664 onze familienaam Engels de aliasnaam Reyners erbij kreeg,
door het introuwen van Winandus (Wyn of Win) Engels bij Cornelia Aletten, op de boerderij Reynershof op het Maxet (parochie  Heythuysen) in ca 1659. Maar waar komt dan de naam Reyners vandaan? Waarom heette de boerderij "Reynershof"?
 

Voor de uitleg daarvan is onderstaand plaatje verhelderend. Het is een schema met de stamboom van Cornelia Aletten.
Op de onderste rij staat zij met haar echtgenoot Win Engels alias Reyners.

Bron 1.

Haar vader heette Willem Aletten, en haar opa Reiner Verborch alias Aletten. Hij was de eigenaar en naamgever van de boerderij Reynershof (Te Reyners of Bi-j Reyners). De achternaam van Cornelia wordt, volgens gebruik van die tijd, wisselend geschreven. Of met haar familienaam: Cornelia Aletten, of als Cornelia Willems (Willems'-dochter) of als Cornelia Reynders (van Reyndershof, de boerderij waar ze woonde). Die naam verwijst dus naar haar opa.

Duidelijk is in ieder geval dat de familienaam Reynders van moederskant komt en verwijst naar de naamgever van Reyndershof, Reiner Aletten.

Hieronder staat een tekstfragment met zijn naam. Het komt uit een akte van de Schepenbank in Nederweert van 15 mei 1604, en is de eerste vermelding van zijn naam die bij mij bekend is:

                                 Bron 2.

Het blijkt dus dat de naam Reyners/Reijnders een patroniem is: de achternaam verwijst naar de voornaam van de stamvader, Reiner Aletten. Meer informatie over Reiner Aletten en zijn familie staat op zijn eigen webpagina in het hoofdstuk "Generaties".

Reiner Aletten is dus de naamgever van onze familie.
Na het huwelijk van zijn kleindochter Cornelia Aletten, in ca 1659, ging haar echtgenoot Win Engels bij haar op de boerderij wonen. En is hij zich, naar goed gebruik destijds, ook Reyners gaan noemen (“van Reynershof”). Daardoor is de familienaam Reyners in onze familie gekomen.

Omdat Reynershof voor onze familie een belangrijke plek is heb ik de geschiedenis van die boerderij uitgebreid in beeld gebracht. Die informatie staat op de Thema-pagina "Reynershof en laatgoed den Rijnbergh".


Bronnen

1.  Notitie inzake de genealogie van Reiner Verborch alias Aletten, Henk Reijnders, Ospel 1 december 2020.
2.  RHCL 01.008 Archief Schepenbank Nederweert, inv. nr. 28 (goedenisboek 1596-1625), fol. 63v (beschadigd en 
      slecht leesbaar). Afstandsverklaring kinderen Aletten, 15 mei 1604. 


Share by: